Gnagere

Slik holder du skadedyrene unna i vinter

Når temperaturen synker ute, vil gnagere prøve å trekke inn for å finne et varmt sted. Vi har samlet 6 tips som gjør deg klar for vinteren.

Overflater og mat

Hold overflater, spesielt på kjøkkenet, rene og ikke la mat stå fremme. Gulvet under komfyren, kjøleskap og lignende kan også være interessante matkilder da mange ikke rengjør der så ofte. Har du kjæledyr bør du oppbevare maten i forseglede bokser.

Ikke inviter de inn

Tett aktuelle steder mus og rotter kan komme inn. Mus og rotter kan trenge seg inn gjennom svært små hull og en tommelfingerregel er å stenge alt som har 1 cm åpning eller mer som ikke trenger å være åpent, gjerne med netting. Tett eventuelle sprekker i veggene og sjekk rørene dine om det er noen hull. Til slutt, har du skorstein, legg et lokk over – gnagere er gode klatrere!

Børstelist

Installer en børstelist under dørene, dette gjelder spesielt gamle hus. Ikke tett sprekker med skum eller sparkel da dette kan føre til fukt og råteskader. Som en ekstra bonus vil denne manøveren spare deg for penger i vinter ved å holde varmen inne.

Rydd opp

Rotete loft, kjellere og garasjer er en ren trivselsfaktor for mus. Ta et skippertak før vinteren og rydd det du kan, plukk opp hauger av skrot, fjern klær fra gulvet og hold ting organisert og opp fra bakken.

død mus

Hagearbeid

Trim og rydd i hagen din før kulden setter ordentlig til. Rydd i overgrodd vegetasjon, fjern ugress og hauger av løv for å minske gjemmesteder for mus.

Har du allerede et problem?

Usikker på om du har rotter eller mus i hus? For å finne ut av dette kan du faktisk ta et stykke margarin på en pappskive og helle en god del potetmel rundt. Dersom det bites på margarinstykket, kan tennene avsløre om det er mus eller rotter fordi musetenner er en del mindre enn rottetenner.

Har du sett tegn til skadedyr? Da lønner det seg å fange de som har kommet seg inn og deretter sette opp en kombinasjon av feller og skadedyrjagere for å forhindre nye inntrengere.